Resepi : Dorayaki

Leave a Comment

BAHAN-BAHAN

100 g tepung kek atau tepung gandum
1/2 sudu kecil baking soda
60gm gula halus
2 sudu madu
2 biji telur
1/2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil esen vanila

INTI

Tradisional

Anko, pes kacang merah

Cadangan inti yang lain

Coklat
Vanilla
Blueberry
Raspberry

CARA-CARA

1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang
2. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan tepung dan baking soda yang telah diayak kedalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik.
4. Panaskan kuali yang tidak melekat, masukkan 1/4 cawan adunan dan buatkan bulat.
5. Masak adunan sehingga berwarna perang di atas dan bawah.
6. Letakkan inti ditengah-tengah dorayaki. Tekan dorayaki dihujung.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

0 Komen Pelawat Hypńötīč:

Post a Comment

Amboi, lawanya keyboard! Tak nak tinggalkan komen ke?